Interieurstylist Suzan: hoe maak je een moodboard?

Interieurstylist Suzan: hoe maak je een moodboard?

Suzan Elling is interieurstylist en doet ook vaak de styling van bruiloften. Als dat niet klinkt als een droombaan! Dit allemaal doet ze onder de naam Studio Suus. Suzan maakt regelmatig met en vóór haar klanten moodboards. Zo maakt ze van een idee iets tastbaars en zo kunnen haar klanten een beter beeld krijgen van het resultaat. Wij maken ook regelmatig moodboards, maar dan voor onze klanten om een beeld te geven van hoe we de huisstijl doorgaan voeren op de social media kanalen. Dit is ook voor onszelf een houvast. Je kunt dus voor allerlei verschillende dingen een moodboard maken. Suzan legt je in deze blog uit hoe je dit het beste kunt doen.

Voordat ik begin aan een  prachtig nieuwe interieurontwerp, maak ik een moodboard. Hierdoor kan ik voor mezelf en voor de klant een duidelijk beeld neerzetten van de sfeer die ik in gedachte heb. In deze blog vertel ik je alles over hoe jouw perfecte (digitale) moodboard kan maken voor jouw droom interieur!

Wat is een moodboard?

Ik maak mijn interieur moodboards altijd digitaal, omdat je ze dan makkelijk kunt versturen en eenvoudig kunt  aanpassen. Maar wat is nou eigenlijk een moodboard? Het is een (digitale) collage van verschillende sfeerbeelden. Je kan het goed gebruiken om een concept, gevoel of idee te visualiseren. Het is een ideale manier om je ideeën te visualiseren naar een concreet idee.

Waar vind je de juiste afbeeldingen?

Voordat je gaat beginnen met zoeken naar ideale afbeeldingen… Maak je een mapje aan waar je alle foto’s in kan verzamelen. Daarna kan je zoektocht beginnen naar de juiste afbeeldingen. Maak naast een mapje op je computer ook een bord aan op Pinterest. Je kan afbeeldingen van verschillende sites halen zoals Pinterest, google en Flickr maar je kan ze natuurlijk ook heel goed zelf maken. Als je eigen gemaakte foto’s gebruikt zorg je dat het een uniek moodboard wordt. Een moodboard is een mooi middel om ideeën en bepaalde gedachtegangen weer te geven, zonder dat je meteen in gaat op de functionaliteit. Oftewel een moodboard versterkt het creatieve denkvermogen.

Sorteren

Nadat je meerdere afbeeldingen bij elkaar hebt gezocht bekijk je het bestand. Je kijkt naar de kleuren in de afbeeldingen en het soort foto. Je hebt verschillende afbeeldingen, een sfeerfoto, foto van 1 product of foto van een totale ruimte. Zorg ervoor dat je niet 5 keer een foto van een product of bijvoorbeeld 5 keer een foto van een bepaalde ruimte gebruikt. Hierdoor zeg je eigenlijk een aantal keer hetzelfde in plaats van dat het elkaar versterkt. Hieronder zie je een moodboard van mij. Je ziet een sfeerbeeld met een product foto en bepaalde kleuren terugkomen. De afbeeldingen versterken elkaar.

De juiste compositie

Verplaats je foto’s en zoek naar de juiste compositie. Zorg dat je verschillende grote afbeeldingen gebruikt hierdoor wordt het speels en levendig. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om er een ronde foto tussen te plakken. Als je ervoor kiest om ruimte tussen de foto’s te laten, zorg er dan voor dat de ruimte overal even groot is. Hierdoor krijg je rust.

In welke fase kan je een moodboard gebruiken?

Een moodboard kan je in verschillende fases gebruiken om ontwerpen uit te werken.

  • Het kan bijvoorbeeld een bepaalde uitstraling geven. Die uitstraling kan je aan je klant laten zien wat je plannen zijn met bijvoorbeeld de ruimte.
  • Het moodboard kan je bijvoorbeeld helpen om een concept uit te werken en een concreet ontwerp.
  • Het styleboard zal het ontwerp zijn definitieve vorm geven.

Ben jij nou helemaal enthousiast en geïnspireerd geraakt na het lezen van de blog van Suzan? Zou je willen dat je interieur eruit kon zien zoals je moodboard? Heb je zin gekregen om jouw interieur eens een flinke make-over te geven? Neem dan gerust contact op met Suzan. Studio Suus bied zowel interieuradvies op maat aan, maar ook online interieuradvies en zoals je hier onder ziet doet Suzan ook bruiloftstyling. Klik hier om contact met Suzan op te nemen.

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren.